Specialritat i nytt kulturcafé

Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm invigdes på 1970-talet och har sedan dess varit en av landets mest kända och välbesökta byggnader. Det stora glashuset är ritat av världsberömde arkitekten Peter Celsing, och blev en kulturell oas mitt i stan. I caféet på gatuplan finns numera Swedese representerade, genom en specialritad stol signerad Maria Angantyr och Clara Lindencrona.

Under 2019-20 har en omfattande renovering och upprustning av Kulturhuset genomförts. Arkitektbyrån Ahrbom & Partner har arbetat med huset men också ritat nya inredningar. Ett av uppdragen har varit att inreda entréplanet, som vetter ut mot Plattan och bland annat rymmer besökscenter och ett café.

Inredningsarkitekterna Maria Angantyr och Clara Lindencrona på Ahrbom & Partner har varit ansvariga för inredningen och i såväl formspråk som val av kulörer har de inspirerats av Peter Celsing.
"Till caféet sökte vi en typisk caféstol som samtidigt har ett släktskap med resten av inredningen och arkitekturen."

Inredningsarkitekterna Maria Angantyr och Clara Lindencrona på Ahrbom & Partner har varit ansvariga för inredningen och i såväl formspråk som val av kulörer har de inspirerats av Peter Celsing. Huset har en tydlig karaktär, samtidigt fanns en uttalad önskan från Celsing att det ska vara en plats som förändras med sin tid. Maria Angantyr berättar:

  • Till caféet sökte vi en typisk caféstol som samtidigt har ett släktskap med resten av inredningen och arkitekturen. Den stolen hittade vi ingenstans, så vi började titta på möjligheten att rita den själva.
"Vi blev tipsade om att kontakta Swedese för att komma vidare med stolen vi hade börjat rita på, och samarbetet har fungerat jättebra!"

Maria berättar att hon ofta ritar in specialritade fasta möbler i sina projekt, men stolar hör inte till vanligheterna.

-Vi blev tipsade om att kontakta Swedese för att komma vidare med stolen vi hade börjat rita på, och samarbetet har fungerat jättebra, fortsätter hon. Vi visade våra tankar och tillsammans med Swedese kom vi fram till en design som de tog vidare. En prototyp togs fram och efter några ytterligare justeringar var stolen klar att börja produceras.

För Swedese är det såklart spännande att vara med på ett hörn i Kulturhuset, som är ett prestigefyllt projekt. Enligt Mats Grennfalk på Swedese är det här projektet ett bra exempel på hur man jobbar med Swedese studio.

-I studion gör vi uteslutande specialanpassade projekt och är vana vid att vara bollplank i både design- och hållbarhetsfrågor, förklarar han. Dessutom är det vår uppgift att anpassa designen så att möbeln blir produktionsvänlig. Det är avgörande för att få ner priset och möjliggöra specialanpassade lösningar.

Resultatet av samarbetet mellan Swedese studio och Maria och Clara blev alltså en unik stol till Kulturhuset, som bara existerar i ett 40-tal exemplar. I sin design flirtar den både med Celsings stol Opera för Operakällaren och t ex Thonets nätta klassiker i böjträ. Den röda färgen, som finns på stolarna och på flera ställen i inredningen, är hämtad från Celsingarkivet och är exakt den röda nyans som en gång togs fram av Peter Celsing. Nutid och originalidéer möts i entrén till stockholmarnas största mötesplats för kultur.